Er is weer geslacht, u kunt weer bestellen!

Het Bedrijf

In 1978 zijn de ouders grootouders begonnen op deze locatie met fokzeugen.

1992 zijn we weer begonnen te melken, we hebben toen gekozen voor het ras jersey dat hebben we gedaan omdat  dat ras heel hoog vet heeft, het percentage vet wat wij toen leverden aan het fabriek dat werd ons quotum, daarom hebben wij voor dat ras gekozen, ook omdat ze wat kleiner van stuk waren dan pasten ze beter in onze stal destijds, ze hadden ook heel wat minder voer nodig dat was ook een mooie bijkomstigheid.

Zo zijn we langzaam verder gegroeid totdat het melken lichamelijk zwaarder begon te worden zijn we september 2017 begonnen om de stal iets uit te breiden zodat de koeien meer ruimte krijgen en hebben we een robot geplaatst om ze automatisch te laten melken. Deze hebben we 19 december 2017 in gebruik genomen. Deze bevalt tot op heden heel goed.

25 mei 2008 hebben we onze zeugen stal in gebruik genomen. Dat is de eerste boksloze stal van Nederland. Dat betekent dat de zeugen altijd vrij lopen.

Ze zitten 1 week met groepjes van 3 in een hok om bevrucht te worden en dan gaan ze naar de grote groep waar ze hun eigen dag kunnen in delen en zelf kunnen bepalen wanneer ze gaan eten, dat kunnen ze met een zender in het oor die geeft ze toestemming om te eten.

Ze lopen 3 maand en 3 weken dan in de groep.

Dan gaan ze naar de kraamstal om te werpen. Daar zitten ze wel vast in een kooi voor 4 weken, ze zitten daar nog wel vast omdat dat beter is voor de biggetjes als ze geboren worden, anders kan ze er op gaan liggen en dat willen wij niet daarom zit ze daar nog even vast.

Na 4 weken  gaat de zeug weer naar zeugen stal waar ze dan weer met 3 in een hok komen zodat ze dan weer bevrucht kunnen worden.

Na 4 weken gaan de biggen van de moeder weg, dan wegen ze 8 kg, ze gaan dan op de vrachtwagen naar een andere boer die ze daar dan verder verzorgt tot ze zwaar genoeg zijn zodat ze dan geslacht kunnen worden,

Wij zelf hebben ook nog wat ruimte om varkens te verzorgen dat ze naar het slachthuis kunnen.

Al onze biggen en varkens zitten en het beter leven  1 ster. Dat houd in dat ze meer ruimte hebben dan op andere bedrijven die daar niet aan meedoen. En dat ze altijd over afleidings materiaal beschikken.

Voorjaar 2014 hebben we er kraamhokken bijgemaakt, die hebben we bewust wat groter gemaakt zodat de biggen meer ruimte hebben in het hok bij hun moeder en wij eventueel de zeug in de toekomst los kunnen laten lopen in het hok.

Sinds 2015 doen we ook vleesverkoop aan huis van onze ossens. Dat zijn stiertjes die we op een leeftijd van 6 weken oud castreren, dat doen we tegelijk met het onthoornen omdat ze dan volledig zijn verdoofd. De reden dat we hier mee zijn begonnen komt door dat niemand in de handel deze stierkalfjes wil kopen, en we moeten toch iets met deze jongen en euthanasie vond ik geen optie daarom hebben we dit geprobeerd en het bevalt wel goed, we moeten ze wel castreren omdat ze anders heel gevaarlijk worden als ze ouder zijn, nu kunnen we ze mooi in het land laten lopen ze lopen op natuur veen weide grond. Als er eentje zwaar genoeg is en er genoeg aanvragen zijn van vleespakketten slachten we er eentje. Bestel formulieren zijn te vinden op de site.

Ons bedrijf heeft een bijna gesloten kringloop, onze varkens krijgen brijvoer, dat zijn reststromen van de levensmiddelen industrie. Zoals stoomschillen die ontstaan bij het aardappels stomen, wij voeren een tarwe gist concentraat dat is een restroom van de bio ethanol productie, wij voeren een tarwezetmeel wat een restroom is van van het pasta maken, zo voeren we een blend dat is een mengsel van patat en tarwezetmeel de patat wat niet verkocht word in de supermarkt of fouten in het productie proces gaan terug naar de fabriek worden versneden en aangemengd.

Daarnaast voeren we mineralen en wat losse grondstoffen zoals tarwe en gerst.

De varkens en koeien produceren mest dat word gescheiden in dik en dun. De dunne mest kunnen we op onze grond gebruiken om weer gras van te verbouwen voor onze melkkoeien. De dikken mest word afgevoerd die gaat eerst door een vergisting installatie om gas van te produceren zodat wat over blijft naar het buitenland geëxporteerd kan worden.

Zomer 2017 werden we door iemand benaderd die melk van ons wou kopen, hij wou daar brie van maken en dat gaat goed zodoende is er ook brie te koop van onze melkkoeien, dat ging best goed zodat hij ook wou proberen om er gewone kaas van te maken met natuurlijke korst. De eerste kazen zijn beging augustus 2018 beschikbaar.

Zo is het bedrijf ontstaan en hoe en waarom we bepaalde zaken doen op ons bedrijf.

wouter ter mors